Mediterrane sfeer

Posted by   Peter-Frans De Graaf
28-07-2016
0

Mediterrane sfeer in huis met een oud kastje

Een kast met een zacht verweerd uiterlijk helpt me om de herinnering vast te houden aan de sfeer van de vakantie; die warme kleuren, de blauwe luchten, de zon en het relaxte aangename buiten-leven van Zuid Frankrijk.
Bij die mediterrane sfeer passen oude dingen die jarenlang liefdevol zijn verzorgd met hier en daar een deukje, slijtplekken en wat barsten in de verf waaronder je nog een andere kleur zitten: Dat is de sfeer die ik wilde bereiken met een oud eiken kastje van de rommelmarkt.

Voorbereiding

Voorbereiding, eh, het mag de naam niet hebben… Het kastje schoongemaakt, dat was wel nodig, en buiten laten drogen. Niets geschuurd, want dat hoeft gelukkig niet met de krijtverf van Annie. Bij het schoonmaken had ik al het idee dat het kastje zou gaan bloeden, maar geen probleem bij de kleuren die ik had gekozen: Barcelona Orange en Greek Blue. Het eikenhout van de kast gaf een gele verkleuring die daarop totaal wegvalt.

De kleuren
Omdat ‘t kastje tegen een oranje muur staat vlak naast een blauwe deur, waren deze kleuren min of meer bepaald: een zacht blauw met wat groen er doorheen, en hier en daar mocht er wat oranje tevoorschijn komen. Alsof het kastje ooit door een vorige eigenaar in baksteen oranje geschilderd is geweest.

Voor het effect van een oude oranje onder-kleur heb ik hier en daar wat streepjes Barcelona Orange geschilderd op de randen,  langs de naden van de het hout, en op de lade. Daarna alles in Greek Blue geschilderd, maar natuurlijk niet helemaal over de stukjes die oranje waren. Een beetje nonchalant eroverheen, zodat de Barcelona Orange er echt onder lijkt te zitten.

Zacht verweerd uiterlijk
Toen dat droog was, kwam de finishing touch: diezelfde Greek Blue en Antibes Green heb ik slordig gemengd met wat Old White, en met water verdund. Deze dunne verf er met een kwast er op gezet, en dan met een iets vochtige spons uitgeveegd. Daardoor krijg je een zacht verweerd uiterlijk met aqua-blauwe tinten. Het leukste om te doen!

Een detail kon ik niet nalaten: De bovenkant van de lade werd oranje, een vrolijke en vrolijk makende toets die je alleen ziet als je de lade opent.

Zo houd ik het zomergevoel in huis!

Hens

aquablauwe-kast
(gepubliceerd in Over de Pleinen, augustus 2014)

Comments

No posts found

New post

Latest Blog Posts