Limited edition cadeauboxen

27-10-2018
door Peter-Frans De Graaf

Lentegroen

24-03-2018
door Peter-Frans De Graaf

Met de lente in de lucht krijgen we inspiratie van de groenkleuren uit het pallet van Annie Sloan. Van het frisse Lem Lem tot het diepgroene Amsterdam Green. Inspiratie genoeg na de grijze maanden! En als je de perfecte kleur niet in een keer vindt, dan kun je die altijd nog zelf mengen.

 

Kerstkandelaars

16-12-2017
door Peter-Frans De Graaf

Voor de kerst deze kandelaars onder handen genomen. Ze waren beige, mooi van vorm en lelijk van kleur.

De ene kandelaar kreeg een echte metaal-look met Graphite. Daarna black wax er over en met een oud plat penseel er best wel veel gilding wax dark silver op gezet. De highlights nog even met gilding wax bright silver geaccentueerd. Zo werd die wat stoerder en levendiger.

De andere kandelaar; Emperor's silk met clear wax. Veel dark wax erop gezet en die niet te veel uitgepoetst.

En de kaarsen eigenlijk hetzelfde. Alleen wat gilding wax bright gold en warm gold erbij gebruikt.

Ze staan bij ons in de etalage, dus wil je ze live zien... Welkom!

Nieuw: Lem Lem van Annie Sloan

12-10-2017
door Peter-Frans De Graaf
LemLem inspiratie

Op 12 oktober komt de nieuwe kleur van Annie uit: Lem Lem. Inspiratie voor de kleur, en de naam, vond ze in Ethiopie bij een project van Oxfam. Daarom gaat er van elk verkocht literblik € 2,50 naar het Oxfam's Ethiopian Seed Project.

Metallic geeft pep

06-10-2017
door Peter-Frans De Graaf

De nieuwste trend voor in huis is om één of meer blikvangers van messing en/of zilverkleurig staal neer te zetten. Zo’n accessoire hoeft echt niet groot te zijn. Subtiele accenten hier en daar zijn al genoeg om een beetje pep aan je interieur te geven.

En onverwacht mag het ook zijn. Zoals een metallic effect op een voorwerp waar je dat niet bij zou verwachten. Wij van Droom & Daad zijn helemaal blij met deze trend. Want hoe easy is het om dingen die je toch al hebt, in een nieuw metalen jasje te steken.

Witte fotolijstjes lijken nu ineens van ruw ijzer, dat te verroeste koekblikje krijgt iets meer cachet met een vleugje messing-kleur, stoelen krijgen ‘metalen’ pootjes.

En easy? Jazeker. Met metallic verf, verguldwax of bronspoeders krijg je het voor elkaar. Snel en zonder veel moeite.

Dit is echt iets voor de herfst, nu we toch meer binnen bezig zijn.

Voorbeelden en ideeën hebben we genoeg. Kom gerust bij ons kijken voor inspiratie en zie wat voor mogelijkheden er allemaal zijn.

(gepubliceerd in Over Deventer oktober 2017)

DIY hippie chippy summer look

02-09-2017
door Peter-Frans De Graaf

Zo mooi en op het oog oud en uniek, meubels die van het hout van oude Indonesische boten zijn gemaakt met afgebladderde verf in zonnige, wat versleten, kleuren. Tenminste… dat lijkt zo. Lang niet al die meubels zijn echt van oude boten gemaakt.

Je kan deze chippy look makkelijk zelf maken. Geweldig leuk om te doen én met net zulke gave resultaten. Een beetje stoer meubel, een kist, een bank of krukje maak je zo zomers trendy.

Met twee kleine potjes chalkpaint (Old White en Provence), wax, een föhn en keukenpapier hebben we de houten kist op de foto compleet veranderd.

En de techniek is zo simpel: eerst verf je de Old White er wat slordig op. Niet alles wit maken, je mag het hout er doorheen zien. Daarna breng je wax op de hele kist aan. Dan komt de tweede kleur chalkpaint, in dit geval Provence, er op. Zo gauw de Provence droog is schraap je rustig met een roerhoutje wat verf weg op bijvoorbeeld de randen. En dan: de truc met de föhn! Je föhnt een stukje en daarna veeg je met het papier verf en wax van dat plekje makkelijk weg.

Is het naar je zin? Dan alles nog een keer in de wax zetten, laten drogen en genieten van je eigen Chippy look.

Meer voorbeelden hebben we natuurlijk in onze winkel aan de Vleeshouwerstraat 11 in Deventer. En zoals altijd bij de krijtverf van Annie Sloan: schuren vooraf is niet nodig. Even je meubels schoonmaken en je kunt direct aan de slag.

(geplaatst in Over Deventer juni 2017)

Ikea Kuipstoel verven!

01-11-2016
door Peter-Frans De Graaf

Ikea kuipstoel: Ben je die wilde kleuren zat, verf 'm gewoon in Paris Grey!

Maak de stof licht vochtig met bijvoorbeeld een plantenspuit. Verdun de verf met wat water en schilder een dunne laag op de stof. Laat de stof drogen en schuur daarna de stof heel licht op. Daarna goed stofzuigen. Herhaal zonodig de stappen totdat het gewenste resultaat is bereikt.

De verf geeft na enkele dagen niet meer af. Wil je de stof zachter krijgen, zet dan na het verven een laagje wax over de stof heen.

   

Colorwash en whitewash maken

26-10-2016
door Peter-Frans De Graaf

How to do a colorwash, zoals beloofd op Facebook

Met een colorwash, of whitewash want wit is ook een kleur, geef je een kleurwassing over iets anders. Dat kan een colorwash zijn over een geverfd meubel, of over het blanke hout.

Een colorwash is altijd iets transparant. De kleur van de ondergrond speelt dus een rol in het uiteindelijke resultaat.

Voor een meubel wat naderhand in de wax wordt gezet, gebruik ik het liefste een mengsel van verdunde Chalk Paint en Clear Wax. De toevoeging van de wax zorgt ervoor dat je de colorwash gemakkelijker kan bewerken; met een beetje Clear wax poets je een teveel aan kleur gemakkelijker weg voor een subtiel effect.

De kast van Marieke op de foto is geschilderd in Chalk Paint kleur French Linen, met een colorwash van Paris Grey en Old White gemengd met Clear wax erover heen.

How to do: Colorwash op Chalk Paint

 • Breng eerst een dunne laag boenwas aan op de ondergrondkleur krijtverf.
 • Zet klaar: de Chalk Paint kleuren voor je colorwash, plastic bordje om te mengen, kwast, Clear wax met een plastic lepel o.i.d. ,en een aantal niet pluizende doekjes. Witte T-shirt-stof is ideaal.
 • Verdun de Chalk Paint voor de colorwash met (minstens) 1 ½ tot 2 x zoveel water.
 • Meng met je kwast een beetje Clear wax door dit dunne mengsel. Dat mengt natuurlijk niet lekker: precies de bedoeling voor een natuurlijk ogend resultaat.
 • Met dit mengsel verf je met een kwast, deel voor deel, je meubel. De toevoeging van de wax zorgt er al voor dat het niet egaal wordt en er overal even veel kleur komt.
 • Het nog natte verfmengsel veeg je zachtjes uit met een doek, totdat je het gewenste resultaat hebt.
 • Als je wil kan je de colorwash er nog een keer over heen aanbrengen op plaatsen waar je het effect duidelijker wil. Wel altijd met de doek uitvegen / poetsen.

How to do: Colorwash op blank hout

Je wil met een colorwash de nerven van het hout blijven zien:

 • Zet klaar: de Chalk Paint kleuren voor je colorwash, plastic bordje om te mengen, kwast, en een aantal niet pluizende doekjes. Witte T-shirt-stof is ideaal.
 • Zorg voor een proefplankje om het kleur-effect te kunnen beoordelen.
 • Verdun de Chalk Paint voor de colorwash met (minstens) 1 ½ tot 2 x zoveel water.
 • Schilder met een kwast dit verdunde mengsel op het hout.
 • Direct daarna poets je met een doek en zachte bewegingen het nog natte verfmengsel uit.
 • Als de verf al droog is als je het wilt uitpoetsen, kan je alsnog met een vochtige doek teveel weghalen.

Wil je meer weten of zien hoe je dit doet? Op elke demonstratie doen we dit voor, en in een workshop kan je het zelf uitproberen. En kom je in de winkel en is er enigszins tijd, dan doen we het in het atelier even voor.

Versleten verf op planken

28-07-2016
door Peter-Frans De Graaf

Bij de verbouwing van de winkel vonden we oude houten planken, grijs geverfd en duidelijk al gebruikt. Het idee borrelde meteen op om die te gebruiken voor een mooie muur-decoratie.

Het resultaat is een wand die de ruimte sfeervol maakt. Versleten planken met mooi afgebladderde verf. Een look van 'oud en verregend, gemixt met stoer’: Weer eens wat anders dan het bekende steigerhout.

De oude grijzige verf hebben we iets gladgeschuurd en schoongemaakt voordat we ze gingen bewerken. En daarna was het in 4 uur tijd voor elkaar en hadden we een verrassend leuke wand.

Wil je dit ook creëren, dan is hier ons 3-stappen-plan.

Heb je niet toevallig een stapeltje oude planken liggen: geen probleem. Met nieuwe planken kan je hetzelfde effect te bereiken!

Stap 1: Planken verven in Chalk Paint Paris Grey en gelijk na droging waxen

Stap 2: Chalk Paint Louis Blue verdunnen met 2 ½ keer zoveel water en daarmee rustig de planken schilderen. Je ziet gelijk het effect ontstaan.

Stap 3: Laten drogen en je mooie resultaat beschermen met wax.

Tip: De sleutel tot succes is om de planken plat neer te leggen als je de ‘verregende en versleten verflaag’ maakt.

Hoe het in ‘t echt oogt? Dat zie je bij Droom & Daad aan de Vleeshouwerstraat. Daar hebben we ook voorbeelden met andere kleuren.

Wand-oude-planken

(gepubliceerd in Over de pleinen, april 2016)

Mediterrane sfeer

28-07-2016
door Peter-Frans De Graaf

Mediterrane sfeer in huis met een oud kastje

Een kast met een zacht verweerd uiterlijk helpt me om de herinnering vast te houden aan de sfeer van de vakantie; die warme kleuren, de blauwe luchten, de zon en het relaxte aangename buiten-leven van Zuid Frankrijk.
Bij die mediterrane sfeer passen oude dingen die jarenlang liefdevol zijn verzorgd met hier en daar een deukje, slijtplekken en wat barsten in de verf waaronder je nog een andere kleur zitten: Dat is de sfeer die ik wilde bereiken met een oud eiken kastje van de rommelmarkt.

Voorbereiding

Voorbereiding, eh, het mag de naam niet hebben… Het kastje schoongemaakt, dat was wel nodig, en buiten laten drogen. Niets geschuurd, want dat hoeft gelukkig niet met de krijtverf van Annie. Bij het schoonmaken had ik al het idee dat het kastje zou gaan bloeden, maar geen probleem bij de kleuren die ik had gekozen: Barcelona Orange en Greek Blue. Het eikenhout van de kast gaf een gele verkleuring die daarop totaal wegvalt.

De kleuren
Omdat ‘t kastje tegen een oranje muur staat vlak naast een blauwe deur, waren deze kleuren min of meer bepaald: een zacht blauw met wat groen er doorheen, en hier en daar mocht er wat oranje tevoorschijn komen. Alsof het kastje ooit door een vorige eigenaar in baksteen oranje geschilderd is geweest.

Voor het effect van een oude oranje onder-kleur heb ik hier en daar wat streepjes Barcelona Orange geschilderd op de randen,  langs de naden van de het hout, en op de lade. Daarna alles in Greek Blue geschilderd, maar natuurlijk niet helemaal over de stukjes die oranje waren. Een beetje nonchalant eroverheen, zodat de Barcelona Orange er echt onder lijkt te zitten.

Zacht verweerd uiterlijk
Toen dat droog was, kwam de finishing touch: diezelfde Greek Blue en Antibes Green heb ik slordig gemengd met wat Old White, en met water verdund. Deze dunne verf er met een kwast er op gezet, en dan met een iets vochtige spons uitgeveegd. Daardoor krijg je een zacht verweerd uiterlijk met aqua-blauwe tinten. Het leukste om te doen!

Een detail kon ik niet nalaten: De bovenkant van de lade werd oranje, een vrolijke en vrolijk makende toets die je alleen ziet als je de lade opent.

Zo houd ik het zomergevoel in huis!

Hens

aquablauwe-kast
(gepubliceerd in Over de Pleinen, augustus 2014)

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling