Benieuwd naar tips en trucs over het werken met krijtverf? Hieronder vind je diverse handleidingen op basis van een aantal concrete voorbeelden. Staat jouw vraag of wens hier niet tussen? Bekijk dan onze "Veelgestelde vragen" óf neem contact met ons op per e-mail op telefoon. We staan je graag te woord!

 

 


 

Tuinmeubels schilderen met krijtverf

Je kunt krijtverf prima gebruiken voor tuinmeubels, als je let op een aantal dingen:

  • De verf zal door weersinvloeden op een natuurlijke wijze verweren.
  • Het te schilderen oppervlak moet schoon en zo droog mogelijk zijn, wacht bij voorkeur tot er een aantal droge warme dagen zijn geweest.Na het schilderen moet het meubel echt een etmaal droog blijven, om de krijtverf de kans te geven goed door te drogen. Na twee weken is de krijtverf overigens pas helemaal uitgehard. Drogen in de zon maakt de verf extra sterk.
Tuin meubel

Tuinmeubels & Chalkpaint,
een prima combi!

En dan nog even dit:

  • Een meubel dat buiten staat, hoeft na droging niet behandeld te worden met boenwas of vernis. De krijtverf is een wat poreuze en dus ademende verf. Vocht wat door de weersomstandigheden in het hout trekt, moet er ook weer uit kunnen. Een waslaag of vernis houdt het verdampen vanuit het hout tegen met als gevolg is dat de mooie gekleurde afwerking gaat craqueleren en los gaat laten.
  • de verf zal door weersinvloeden op een natuurlijke wijze verweren.

Overigens kan bij teakhout of ander exotisch hout probleem van het ‘doorslaan’  optreden. Dit merk je als er roze of gelige vlekken in je schilderwerk ontstaan.

Bij mijn teakhouten bank, die al een paar jaar buiten staat, had ik dit probleem niet. Doordat die al vaker een regenbui heeft gehad, zijn de hout-eigen kleurstoffen er al uit getrokken. Heb je een tamelijk nieuw buitenmeubel kun je een proefstukje maken op een plaats waar je het niet ziet!

En misschien vind je zelfs de verkleuring wel een mooi oud effect geven…

 


 

Doorslaan of ‘bloeden’

Houtsoorten, zoals teakhout, mahonie en eikenhout bevatten vaak kleurstoffen die in water oplosbaar zijn.  Als deze soorten hout in aanraking komt met water of met bijvoorbeeld verf op waterbasis, kan dat gaan ‘bloeden’ of ‘doorslaan’: de kleurstoffen die in het hout zelf zitten, komen door de verf- en afwerkingslaag heen. Gebeitste meubelen, vaak uit de jaren ’30 en ’40 kunnen een zelfde soort probleem hebben.

 

Vlekken

Wat je merkt: na het aanbrengen van verf, was of vernis verschijnen er roze-gele of bruine vlakken of verkleuringen.

Een nieuwe verflaag helpt niet. De kleurstoffen kunnen soms nog wel een jaar later door de verf en de vernis of was heen komen. Van te voren is vaak niet te zien of dat gaat gebeuren of : het ene kastje bloedt wel, het andere niet of nauwelijks. Bij een lichte kleur verf valt dit het meest op.

Bloeden-eikenhout

Oplossing

Het bloeden kun je tegenaan door eerst een isolerende laag aan te brengen. Dit kan mischien wel het best met Boscalit Isoleerprimer. Het is niet nodig om een laag krijtverf eerst te verwijderen! Even glad schuren met een schuurpad zodat de verflaag zacht en glad aanvoelt is voldoende.

Ook oude vlekken kunnen verkleuringen veroorzaken. Een nieuwe verflaag aanbrengen helpt niet, de vlek blijft er doorheen komen. Ook hier is de oplossing Boscalit isoleerprimer te gebruiken.

Twijfel

Als je twijfelt is het raadzaam om op een proefstukje zowel de krijtverf als de afwerkingslaag aan te brengen. Soms wordt het doorslaan pas zichtbaar als je de vernis of de was aanbrengt!

De Boscalit Isoleerprimer is in zowel wit als transparant beschikbaar. Bij lichte verfkleuren: gebruik de witte Boscalit. Voor andere kleuren en voor het naderhand doorschuren, waarbij de houtkleur hier en daar door de verflaag zichtbaar wordt, is de transparante Boscalit-primer het meest aan te raden.

 


 

Vloeren en trappen afwerken

Voor een vloer of een trap is het belangrijk dat je die niet al te regelmatig opnieuw hoeft te schilderen of bij te werken. Vandaar mijn advies om die gelijk goed af te werken.

Ik gebruik daarvoor eerst twee lagen Super Vloervernis, en daarop een of twee lagen Vloervernis heel mat, beiden van Polyvine, waardoor je goede bescherming hebt en toch een zeer mat eindresultaat bereikt.

Polyvine vloervernis

Aan de slag

  • Het mooiste resultaat wordt bereikt door de gedroogde krijtverf-laag eerst licht te schuren
  • Het schuurstof opvegen met veger en/of doek.
  • Breng de vernissen in dunne lagen aan. Het droogt snel, na 1 of 2 uur kan een volgende laag worden opgezet. Bij gebruik van te dikke lagen wordt de afwerking troebel.
  • Schuur tussen de lagen vernis ook even licht. Die kleine moeite zie je terug in het eindresultaat!

 

  • De vernis is hard na 16 uur, maar wacht wel minstens 48 uur voordat je meubels verplaatst of tapijten teruglegt. De krijtverf hardt nog 2 weken uit, nadat het droog is. En zelfs terwijl de vernislagen al uitgehard zijn, is het geheel dan nog enigszins kwetsbaar.
  • Voor de eerste laag vernis, op de krijtverf, heb ik de ervaring dat er gemiddeld 15 tot 20 m2 uit een liter gaan. En voor de volgende lagen meestal wel 20 tot 30 m2 per liter.

 


 

Houteffecten maken met de hartvlammer

De hartvlammer is een geweldig hulpmiddel om een houteffect te bereiken. De truc is dat je je hand beweegt naar boven en beneden, terwijl je de hartvlammer over het paneel trekt. Enige afwisseling naar links en rechts maakt dat de nerf natuurlijk over komt. De tweezijdige hartvlammer geeft zowel brede als smallere nerven.

De meeste houteffecten worden gemaakt op een lichtere ondergrond dan de bovenlaag waar je de nerven in trekt. Dat is geen wet, ook een grijzige bovenlaag kan een heel fraai vergrijsd hout opleveren!

Hoe werkt het?

  • Eerst zet je een dekkende laag Chalk Paint op, die je laat drogen. Voor de bovenlaag vermeng je de Chalkpaint met wat transparante verniswas, dat werkt makkelijker en zorgt ervoor dat de bovenlaag  wat langzamer droogt. Bovendien maakt het de bovenlaag iets transparanter, wat natuurlijk oogt.
  • Op een (plastic) bordje doe je een of meer lepels Chalk Paint in de kleur waar de nerven mee worden gemaakt. Voor elke lepel Chalk Paint doe je ongeveer een kwart tot een halve lepel verniswas op het zelfde bordje. Dat meng je met de kwast enigszins door elkaar. Het mag wat onregelmatig gemengd zijn; dat verhoogt de levendigheid van het eindresultaat. Het mengsel moet nu goed vloeibaar zijn.
  • Met de kwast breng je het mengsel aan waar je de houtstructuur wilt hebben. Je ziet al gelijk dat het geen egale laag wordt; helemaal goed!
  • En nu trek je met de hartvlammer de nerven er in.
  • Regelmatig de hartvlammer schoonmaken met papier of een doek, of een borsteltje. Als de hartvlammer vol verf zit, lopen de nerven vol en wordt het niet mooi.
  • Mislukt het, dan kan je met de kwast het mengsel weer uitvegen en opnieuw aan de gang.
  • Het resultaat goed laten drogen!

Ikea-tafeltje-houtnerf-structuur

Kistje-in-verniswas-Notelaar

 


Video tutorials

Kan ik ook kunststof keukenkast-deurtjes met Annie Sloan Krijtverf verven?

Jazeker kan dat! Je kunt het beste de deurtjes goed schoonmaken met bijvoorbeeld ammonia of St. Marc. Dat laatste doet hetzelfde als ammonia, maar stinkt niet en is milieuvriendelijk. Het doel van beide is de boel te ontvetten en schoon te maken, zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Na het schoonmaken even afnemen met schoon water zodat  alle losse vuiltjes weg zijn, laten drogen: en dan aan de gang met Chalk Paint om je keuken mooi te maken.

Afwerken zou ik wel doen met een goede vernis, zoals van Polyvine. De extra matte vernis van hen is ook echt mat en vergeelt niet.

 

Metaal effecten en krijtverf

Je kunt krijtverf prima gebruiken om over glanzende oppervlakken als plastic of metaal te schilderen:

  • Plastic spiegels, metalen kandelaars.
  • Wel goed ontvetten. Dan de verf direct over het metaal of kunststof.
  • Als de verf nog nat is met een vochtige doek over het reliëf halen. Dan komt het metaalachtige iets bloot te liggen.
  • Als de verf inmiddels droog is. Na een uurtje. Dan kun je ook over het metaalopperlak schuren met een schuurpapier op schuurspons van korrel 80 of 150 p.
  • https://www.youtube.com/watch?v=Qooo-8SG1tU