Veelgestelde vragen

Kleuren

Q. Wat is de meest gangbare kleur voor meubelen?

De Old White (01) is zonder twijfel nog steeds de meest "gangbare" witte kleur. Het heeft een licht koele ondertoon met een subtiele grijze zweem, maar blijft toch echt wit. Deze kleur benadert het beste de uitstraling van kalkmuren uit vroegere tijden. Al jarenlang is dit de meest populaire kleur, vooral als je op zoek bent naar een vintage-look.

De Original (33) is ook veelgebruikt en heeft een iets warmere witte tint. Hier zit heel subtiel een vleugje geel doorheen.

Als je een modernere uitstraling wilt, dan is Pure White (34) een uitstekende keuze. Het is de witste van de drie kleuren.

Q. Kan ik de krijtverf van Annie Sloan ook mengen zodat een aangepaste kleur ontstaat?

Ja, de verfkleuren van Annie Sloan kun je prima mengen. Dat doe ik al meer dan 15 jaar. Ik meng in onze winkel ook kleuren voor klanten. Het is echter ook makkelijk zelf te doen; leuk werk en je kunt exact die nuance maken die je helemaal top vindt.

Tijdens één van onze workshops heb ik een proefje gedaan met een kleur richting het mintgroen en...het is gelukt. De combi van Provence, Old White plus Florence geeft het beste resultaat. Alleen met Provence en wit wordt het wel een mooie lichte aqua, maar dan mis je het groene van een mintgroen.

 

Q. Welke RAL nummers correspondeen met de krijtverfkleuren?

Old White is een natuurlijk wit met een zweem van grijs en correspondeert met RAL kleurcode 9002.

Original is een warm witte tint en correspondeert met RAL kleurcode 9001.

Pure White  is een heder witte tint en correspondeert met RAL kleurcode 9010.

Technieken

Q. Zijn er technieken of producten om Graphite donkerder te krijgen, tegen het zwart aan?

Die vraag krijgen we wel eens vaker en daarom heb ik voor iemand een voorbeeld gemaakt op een houten plankje. Dat komt nu weer goed van pas.

Krijtverf is bijna nooit diepzwart, ook die van Annie Sloan niet. Bij Graphite, de meest "zwarte" krijtverf van Annie, heb je meer een associatie met antraciet, het zwart van houtskool en kolen die je vroeger in de kachel deed.

Op een meubel kun je de Graphite heel goed donkerder maken als je het eerst in Soft wax Clear zet, en daarna de Dark Wax of Black Wax erover heen zet. Dark Wax maakt het wat warmer, de Black Wax maakt het echt diep zwart.

Voor een muur, die je niet in de boenwas wil zetten, heb ik een andere oplossingen. 

1. Graphite gemengd met zwarte acrylpigment van Polyvine. Die verkoop ik trouwens speciaal voor dit doel in de winkel.
2. Graphite, met daar een laag zwarte verniswas van Polyvine over heen. De verniswas kan uitwrijven maar dat hoeft niet. Niet uitvegen geeft een dieper zwart, maar ik vind het het iets egaler van kleur worden als je het wel doet. Het is in ieder geval een enorm verschil vergeleken met alleen Graphite.

De verniswas erop zetten is een tweede handeling, maar het voordeel is dat het eindresultaat minder kwetsbaar is en je het beter kan schoon houden. Qua bescherming tegen vlekken en slijten is het te vergelijken met een matte vernis. Als de verniswas uitgeveegd wordt, is het iets matter dan wanneer je het niet uitveegt.

Q. Ik wil graag een gladde geoliede eikentafel, met Annie Sloan krijtverf ruw en oud laten lijken. Kan dat?

De krijtverf van Annie zou ik voor een ‘oud’ effect er niet te netjes opzetten, eerder wat nonchalant. Maar als je tafel echt glad is, zou ik het het hout  eerst opruwen zodat je wat meer nerf gaat zien. Dat doe ik altijd met een staalborstel. Omdat eikenhout een harde houtsoort is, zal je wel even je best daarop moeten doen. In de richting van de nerven borstelen. Heel diepe nerven krijg je overigens niet in eikenhout, maar je kan wel een fraai effect krijgen.

Trouwens, je kan het beste direct na het schoonmaken met St. Marc, met de staalborstel aan de gang. Het hout wordt door de st. Marc-oplossing ietsje zachter en dat scheelt vast werk!

Je meubel is daarna heel ruw, en voelt niet prettig aan, dus voorzichtig het oppervlak wat schuren. Stofzuigen zodat je alle restjes houtstof uit de nerven krijgt.

En daarna kan je allerlei leuke verftechnieken doen. In ‘Kleurrecepten ‘staan hele leuke ideeën met stap-voor-stap uitleg.

Voorbehandeling

Q. Wij hebben meubelen met een fineer laag eroverheen; kan ik dit met Annie Sloan krijtverf verven zonder te schuren?
Ik schuur nooit de meubels kaal voordat ik ga schilderen met de krijtverf. Ook niet als er fineer op zit! Dat maakt het werken met die krijtverf onder meer zo prettig. Wel natuurlijk schoonmaken van te voren, maar dat had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht.
Q. Kan ik rechtstreeks met Annie Sloan Chalk Paint over een laklaag van een triptrap (kinderstoel) schilderen?

Ook een trip-trap hoeft niet eerst geschuurd te worden, wel schoonmaken met bijvoorbeeld St. Marc.

Als je die trip-trap in een leuk kleurtje of kleurtjes krijtverf zet, is het wel belangrijk om daarna de verf goed te vernissen met bijvoorbeeld een extra matte vernis van Polyvine, omdat zo’n kinderstoel natuurlijk per definitie aan slijtage onderhevig is en vaak wordt schoongemaakt!

Q. Moet ik mijn geverfde naaidoos, die ik een andere kleur wil geven met Annie Sloan krijtverf, eerst kaal schuren?

Je mag hem natuurlijk helemaal afschuren maar dat is voor de krijtverf echt niet nodig. Wel eventuele oude druipers afschuren; zo’n dikke klodder gedroogde verf blijf je namelijk altijd zien.

Als voorbereiding is het handig om het te ontvetten met st. Marc of zo; als je een beetje sterke oplossing maakt, wordt het oppervlak ook ietsje ruwer, altijd fijn voor de hechting van de nieuwe kleurlaag.

Q. Wat kan ik voor dat schuren gebruiken? Doe je dat met schuurpapier of gebruik je alleen een staalborstel?
Voor schuren gebruik je een schuurspons of schuurpapier. Met een staalborstel maak je het oppervlak niet glad, maar krijg je diepere groeven.
Q. Kan ik een craquelé-medium direct aanbrengen op een donker houten kast, zodat de barstjes de oude houtkleur laten zien?

De craquelé medium hecht in ieder geval als de houten ondergrond vetvrij is. De craquelé-medium van Polyvine, is een product op waterbasis. Stel dat het kastje in de was is gezet, en dus eigenlijk niet vetvrij is, dan bestaat de kans dat de craquelé-medium niet overal even goed hecht. het is te vergelijken met een gewone vernis op waterbasis die je op een vettige ondergond wil zetten.

Ik heb het  getest op een klein stukje Graphite wat vol in de was stond: een wat dunne laag craquelé-medium op het rechterstukje erover heen gezet. Ik zag het wel een beetje parelen hier en daar, maar niets van aangetrokken. Gedroogd (met de föhn) en er de groene Florence op gezet: rechts op de foto zit het craquelé medium onder de Florence,  linkerkant is alleen de Florence; je ziet het verschil!
Met dit test-resultaat zou ik het wel aandurven om het craquelé-medium direct op een ooit in de was gezet kastje te zetten, zodat in de barstjes de houtkleur te zien is.

Afwerking

Q. Kan ik over mijn meubeltjes, geschilderd met Annie Sloan krijtverf, ook zijde- of hoogglans vernis aanbrengen?
Jazeker kan je je meubels met zijde- of hoogglans vernis afwerken. Het is net zo gemakkelijk te doen als met de matte vernis. Ik gebruik zelf al heel lang de vernissen van Polyvine: ze verkleuren niet en worden ook niet geel. De vloervernis van Annie Sloan is ook een goede optie: het is heel sterk, want het is voor vloeren genaakt, en heeft een lichte zijdeglans.
Q. Wat voor boenwas kan ik gebruiken en hoe lang moet ik de was laten intrekken voordat ik het mag gaan uitboenen?
Ik gebruik voor meubels die ik met Chalk Paint heb geschilderd, de Soft Wax van Annie Sloan: Die trekt mooi in de krijtverf, is helemaal transparant en maakt de kleuren iets dieper en voller. Bijenwas zou ik niet gebruiken, dat is altijd iets gekleurd. De wax breng je met een doekje op, en voor de lastige plekken, een kwast. Ik laat het meestal een halve of hele dag drogen, en wrijf het daarna met zachte niet pluizende doek uit. Het ouderwetse werk. Het is niet zozeer om de glans te bereiken wat de oma’s vroeger wilden, maar vooral om een hardere laag te krijgen. En een glad oppervlak, zodat je het kunt afnemen.
Q. Ik heb mijn stoelen geverfd en daarna met boenwas gedaan, maar loop je er met een gekleurde broek langs dan geeft het af. Wat heb ik fout gedaan?

Tja, stoelen en boenwas, naar mijn idee geen ideale combinatie… Ik zet stoelen en ander meubilair dat intensief gebruikt wordt vaak in de vernis. De meest sterke combi is: eerst twee lagen hoogglans of zijdeglans en als laatste een extra matte vernis. Dat laatste alleen als je een matte uitstraling wilt hebben.

Daarna kan je het zelfs nog in de was zetten voor een optimale look. Maar eerlijk gezegd doe ik dat bijna nooit. Stoelen en zo worden zo intensief gebruikt dat ik het subtiele effect van een extra was-laag met uitboenen, achterwege laat. In het gebruik is de vernis echt sterker dan de boenwas, zoals  je kennelijk hebt gemerkt.

Q. Moet ik mijn tafel na het verven met Annie Sloan Krijtverf afwerken tegen slijtage en wat kan ik daarvoor gebruiken?

Een tafel die je intensief gebruikt, moet je echt afwerken, anders slijt je mooie schilderwerk er veel te snel af!

Als afwerking kan je een boenwas (Soft Wax Clear) gebruiken, die geeft een hele zachte, ouderwetse glans, of een extra matte vernis. De vernis geeft een iets koelere uitstraling dan de boenwas maar is wel sterker. Met de Soft Wax worden de kleuren van de krijtverf van Annie iets voller en dieper.

Voor een super fraai effect, kun je zelfs na de vernis, vanwege de sterkte, nog de boenwas er op zetten.

Het is echt leuk werk om te doen! Even de tijd voor nemen, en je hebt straks een heel andere tafel!

asdf

Q. Moet ik mijn tafel na het verven met Annie Sloan Krijtverf afwerken tegen slijtage en wat kan ik daarvoor gebruiken?

Een tafel die je intensief gebruikt, moet je echt afwerken, anders slijt je mooie schilderwerk er veel te snel af!

Als afwerking kan je een boenwas (Soft Wax Clear) gebruiken, die geeft een hele zachte, ouderwetse glans, of een extra matte vernis. De vernis geeft een iets koelere uitstraling dan de boenwas maar is wel sterker. Met de Soft Wax worden de kleuren van de krijtverf van Annie iets voller en dieper.

Voor een super fraai effect, kun je zelfs na de vernis, vanwege de sterkte, nog de boenwas er op zetten.

Het is echt leuk werk om te doen! Even de tijd voor nemen, en je hebt straks een heel andere tafel!

Materialen

Q. Hebben jullie ervaring met het verven van stoffen bekleding met Annie Sloan krijtverf?

Ik heb een tijdje geleden een stoel in English Yellow gezet, de bekleding en het houtwerk. De proef, of het fluweel van de bekleding met was weer helemaal zacht zou worden, pakte goed uit. Daarna was het wachten totdat de was echt goed droog was en kon de rest erin worden gezet.

Ik heb wel eerder stof met de krijtverf van Annie geverfd, maar fluweel is net een slag lastiger. Je moet voor fluweel de verf tussendoor steeds iets verdunnen om te zorgen dat de krijtverf wel de kleur aanbrengt, maar de pool, de haartjes, niet al te hard maakt. Het geverfde fluweel hebben we (Monique en ik) met een (schone) varkensharen nagelborstel gewaxt, om de haartjes van het fluweel weer zachter te maken.

Q. Is het waar dat je stoffen kan verven met Annie Sloan krijtverf?

Natuurlijk heb ik ook getest of het verven van kleedjes, tafellakens en zo, kan. Ja, het werkt!: Ik ben aan de slag gegaan met een katoenen kleedje, en met vitrage van IKEA. De vitrage gebruik ik overigens als tafelkleed. Gegeven de prijs is het IKEA-ding waarschijnlijk vooral kunststof, dus een extra uitdaging.

In een oude kuip (/emmer) heb ik 1 deel krijtverf van Annie Sloan vermengd met zeker 7 delen water. Daarin het kleed en de vitrage een half uur laten staan. Nat opgehangen aan de waslijn. Na het drogen voelde de stof nog wel hard aan, maar na 1 keer wassen op 40 graden met wasmiddel en wasverzachter werd het weer zacht.

Test gelukt! In het voorjaar ga ik meer dingen verven :)

Decoraties

Q. Ik wil een mooi patroon op mijn tafeltje aanbrengen. Hoe kan ik dat het beste doen?

Sjablonen zijn geweldige hulpmiddelen om mooie motieven, afbeeldingen en teksten snel en eenvoudig te maken. Je geeft daarmee je meubel, muur of vloer net dat extra accent en je persoonlijke touch. Omdat we dit leuk vinden, hebben we intussen een grote collectie sjablonen: van klein naar groot, van eenvoudig tot fijn gedetailleerd.

In de winkel in Deventer hebben we meer sjablonen dan op de website staan: sommige sjablonen zijn te groot om veilig verstuurd te kunnen worden en van sommige hebben we er nog maar eentje. Alle sjablonen zijn meerdere malen te gebruiken.

De beschrijving hoe je met sjabloon het beste resultaat bereikt, staat bij elk sjabloon onder het kopje gebruiksinformatie. De meeste sjablonen zijn van stevig kunststof; alleen de zogenoemde soft-sjablonen zijn wat lichter uitgevoerd en flexibel en daardoor goed te gebruiken op gebogen oppervlaktes.

  

Gebruik

Q. Kan ik krijtverf van Annie Sloan ook als schoolbordverf gebruiken?

Schoolbordverf kan je in elke kleur maken met Chalkpaint, de krijtverf van Annie Sloan. Ik heb dus nu ook een schoolbord in Napoleonic Blue, die diepe blauwe kleur, waar ik met krijtjes op schrijf.

Voor een schoolbord zet ik er meestal 3 lagen Chalk Paint op. Als het droog is, schuur ik hetmet een soepele schuur pad iets glad zodat het straks gemakkelijk te beschrijven is. En dan laat ik het een tijdje uitharden. Een week is eigenlijk het beste, maar ik ben ongeduldig, dus na 3 dagen ga ik er meestal toch wel wat op schrijven.

Dat uitharden is wel belangrijk, anders veeg je de eerste tijd ook wat van de kleur weg als je het bord schoonmaakt. Maar het werkt absoluut!