Metaalpoeder | bronspoeder

Prijs in punten: 16 punten
Spaarpunten: 1 punt
1 artikel(en)

€ 7,95

Metaalpoeder in zilver, goud en koper voor een bijzondere brocante of moderne look.
+

Metaalpoeder om een echte metaalglans en metaal-look te krijgen op een meubel of voorwerp. Zilver, goud, goudbrons, dukatengoud en koper. Als decoratieve toepassing wordt het gebruikt voor een vintage look, industrieel, fifties, maar ook voor fraaie accenten.

Het metaalpoeder wordt ook wel bronspoeder genoemd, maar het is meer dan alleen brons: Het is te verkrijgen in de kleuren zilver, goud, goudbrons (warm, iets donkerder goudkleur), koper en dukatengoud (goudkleur met rood koper erdoorheen).
De verpakking is per 20 gram (15 gr. voor zilver), voldoende om 2 van deze lampekapen te ver-koperen.
Het is echt leuk om met zo'n metaalpoeder je meubel of spiegel een subtiel gouden of zilveren randje te geven, zonder dat het gelijk bling-bling wordt. Of om het houtsnijwerk of reliëf van je meubel te accentueren.
Het is gemakkelijk te gebruiken; bij de Tips staat een korte gebruiksaanwijzing.

Metaalpoeder oftewel bronspoeder

Een metaalpoeder geeft veel meer een echt metaaleffect dan je ooit met verf kan bereiken. Je kan daarmee de natuurlijke look van metaal bereiken. Je gebruikt het bijvoorbeeld om je meubel of spiegel een subtiel gouden, zilveren of bronzen randje te geven. Of om het houtsnijwerk of reliëf van je met Chalk Paint of andere krijtverf geschilderde meubel te accentueren zonder dat het gelijk bling bling wordt. Niet alleen een mooi effect, maar gemakkelijk en vooral leuk om te doen.

Gebruik

De metaalpoeders zijn heel kleine droge metaaldeeltjes, je hebt dus een plakmiddel nodig. Dat plakmiddel kan zowel vernis als boenwas zijn. Die twee methoden, met wax en met vernis, zijn belangrijk: Heb je je meubel of voorwerp mooi geschilderd met krijtverf en afgewerkt met boenwas (wax), dan gebruik je de wax als 'plakmiddel'. Heb je het meubel of voorwerp in een vernis gezet, dan gebruik je diezelfde vernis als lijmmiddel.

De verpakking is per 20 gram, voldoende om 2 van deze lampekapen te ver-koperen.

 

How to do

  • Op een plastic bordje zet je aan de ene kant een lepel vernis of boenwas (wax) en daar iets vanaf een kwart (¼) theelepel metaalpoeder.
  • Met een kleine platte kwast neem je wat vernis of wax en dat meng je elke keer met het metaalpoeder.
  • Dit breng je direct aan op de plaatsen waar je het metaaleffect wilt hebben.
  • Je maakt als het ware een transparante verf of wax was met metaaldeeltjes erin.
  • Pas wel op met het langdurig door elkaar roeren of blijven kwasten want daarmee raakt het metaalpoeder echt zijn glans kwijt. Gebeurt dat, dan kan je weer wat metaalpoeder op je kwast nemen en dan over de niet gedroogde vernis of was aanbrengen.
  • Voor een meer gedekte laag metaal kan je twee lagen zo aanbrengen.
  • Let op: metaalpoeder is heel licht, en blijft lang in de lucht hangen. Het potje direct nadat je iets op je bordje hebt gedaan sluiten; zorg dat het niet tocht of waait waar je werkt, en niet er boven gaan niezen.
  • Als het werk gedaan is, alles goed laten drogen, en er eventueel nog een afsluitende laag vernis of boenwas op aanbrengen.

Veel plezier er mee!

metaalpoeder zilver en goud op krijtverf Provence en Graphite

Glaswerk in krijtverf van Annie Sloan geschilderd, met toegevoegde zilver en gouden accenten. Een beetje metaalpoeder deed de truc om ze bijzonder te maken.
Koperen lamp: basiskleur Florence met daarover heen bronspoeder koper.

Antibes Green met metaalpoeder goud De decoratie van de Franse lelie werd met een sjabloon en metaalpoeder aangebracht.

Info