Gold size, Annie Sloan 100 ml

Prijs in punten: 30 punten
Spaarpunten: 1 punt
2 artikel(en)
V011

€ 14,95

Speciale lijm van Annie Sloan voor het plakken van bladmetaal. Niet alleen voor goudkleur, maar ook voor de zilver- en koper.
+
Gold size van Annie Sloan is een speciale lijm op waterbasis voor het plakken van bladmetaal. De Gold size zorgt voor een egale dunne lijmlaag die goed hecht aan het bladmetaal en transparant opdroogt. De Gold size trekt niet door het metaal heen, zodat de glans behouden blijft. Bij het werken ermee kan je je het beste voorstellen dat het verf is: waar de lijm zit, zal het bladmetaal straks hechten. De Goldsize breng je met een kwast aan in een dunne laag. Na ongeveer 10 minuten is de lijmlaag voldoende droog om het bladmetaal te plakken. Omdat de velletjes bladmetaal dun zijn, speelt de kleur van de ondergrond waar je het bladmetaal op wil aanbrengen een rol in het uiteindelijke resultaat.
  • Een rode ondergrond geeft meer warmte en diepte aan een goudkleurig metaal. De Primer Red van Annie Sloan benadert de traditionele ondergrondkleur voor echt bladgoud, en ook Burgundy geeft mooie resultaten.
  • Zilver bladmetaal is gebaat bij een donkere ondergrond. Een krijtverf kleur zoals Napoleon Blue of  Graphite doet het goed.
  • Voor koper is de kleur Florence een mooie groene ondergrond.

Bladmetaal: Hele dunne velletjes echt metaal in de kleuren goud, zilver en koper

Bladmetaal zit in boekjes van 20 of 25 velletjes, zowel te verkrijgen als losse velletje metaal, als op een transferpapiertje. Het geeft een echt metalig uiterlijk, niet te vergelijken met het effect wat je met metaalkleurige verf kan bereiken. De losse velletjes metaal kan je met de hand oppakken; het scheurt uiteraard wel snel. Het bladmetaal op een transfer ‘Vast op Vloei’ is wat gemakkelijker te hanteren.

Het verwerken van bladmetaal

Bladmetaal wordt geplakt met een speciale lijm die het metaal goed laat hechten en niet door het metaal heen trekt, zodat de glans behouden blijft. Wij gebruiken de Goldsize van Annie Sloan; een fijne lijm op waterbasis. Bij het werken ermee kan je je het beste voorstellen dat het verf is: waar de lijm zit, zal het bladmetaal straks hechten. De Goldsize breng je met een kwast aan in een dunne laag. Na het lijmen is het handig om je handen en de schaar eerst schoon en droog te maken. Dat voorkomt dat het bladmetaal aan je handen blijft plakken.

Het bladmetaal knip je van te voren een beetje op maat in goed te hanteren stukken; net iets groter dan je nodig hebt. Als je een rand wil vergulden of verzilveren, knip je net zoveel stroken uit als je nodig denkt te hebben.

Na ongeveer 10 minuten kan je voorzichtig testen met een knokkel van je hand of de laag droog is. De kleur van de Goldsize is dan ook veranderd, het glans niet meer. Dan is het tijd om te plakken. Als je gaat plakken terwijl de lijmlaag nog min of meer vloeibaar is, is de kans groot dat je door het aandrukken van het metaal, de lijm verplaatst. De Goldsize lijmt nog steeds, nadat het al een uur droog is. Je hebt dus alle tijd!

De stukken bladmetaal vlij je nu op je werk. Het metaal rustig aandrukken met je hand en een schone zachte doek. In dit stadium niet wrijven. Als alle lijm echt droog is, na ca. 1 uur, kan je voorzichtig het teveel aan bladmetaal weghalen met een zachte kwast en doekje. Niet te hard gaan wrijven, anders maak je je eigen werk rafelig. Je ziet nu ook waar het metaal goed is gehecht. Waar nodig, kan je een extra laag bladmetaal aanbrengen.

De traditionele ondergrondkleur voor echt bladgoud is donkerrood; de velletjes echt goud zijn zo dun, dat die rode ondergrond meer warmte aan het goud geeft. Bij imitatiegoud of koper blijkt een donkerrode ondergrond (Chalk Paint Burgundy of Primer Red) vaak het mooiste, zeker als je voor een vintage effect of Old Look wat scheurtjes maakt in het metaal. Voor een zilver-imitatie geldt het zelfde, maar nu met een zwarte of donkerblauwe ondergrond. Bladmetaal altijd vernissen of waxen, anders gaat het op den duur oxideren.

Info