Bladmetaal op transferpapier 20 vel

Prijs in punten: 31 punten
Spaarpunten: 2 punten
1 artikel(en)
bladmetaal zilverkleur

€ 15,25

Bladmetaal op transfer papier in de kleuren goud, koper en zilver.
Bladmetaal zilverkleur Bladmetaal koper Bladmtaal goudkleur
+

Bladmetaal op transferpapier in de kleuren goud, koper en zilver  gebruik je om een echte dunne laag metaal ergens op aan te brengen. Het bladmetaal zit in boekjes van 20 velletjes die elk op een dun transfer papier gedrukt zijn. Het aanbrengen van het bladmetaal op transferpapier werkt op grotere, relatief plattere oppervlaktes gemakkelijker dan bladmetaal 'los op vloei'. Het bad wat Annie in haar boek Kleurrecepten met Chalk Paint heeft verkoperd met bladmetaal is gedaan met dit materiaal.

Het aanbrengen van het bladmetaal is niet moeilijk, maar neem er even de tijd voor. Wij gebruiken de Goldsize van Annie, zodat het bladmetaal goed hecht en de lijm niet door het dunne bladmetaal heen trekt, waardoor de gans helemaal intact blijft. Met andere lijmen kan het bladmetaal goed hechten, maar vaak wordt het daardoor ook dof en verlies je daarmee net die echte metaalglans. De werkwijze om het bladmetaal aan te brengen en een absoluut verrassend effect te maken alsof de lijst van een schilderij, het bovenblad van een kast, lampen van echt metaal zijn, vind je bij ' gebruiksinformatie'.

Vergulden, verzilveren en verkoperen met bladmetalen

Bladmetaal: Hele dunne velletjes echt metaal in de kleuren goud, zilver en koper.
Bladmetaal zit in boekjes van 20 velletjes, zowel te verkrijgen als losse velletjes metaal, als op een transferpapiertje. Het geeft een echt metalig uiterlijk, niet te vergelijken met verf. De losse velletjes metaal kan je met de hand oppakken; het scheurt uiteraard wel snel. Het bladmetaal op een transfer ‘Vast op Vloei’ is wat gemakkelijker te hanteren.
Goldsize, lijm voor bladmetaal
Bladmetaal wordt geplakt met een speciale lijm op waterbasis: Met Gold size van Annie Sloan hecht het metaal goed, en trekt niet door het metaal heen, zodat de glans behouden blijft. Bij het werken ermee kan je je het beste voorstellen dat het verf is: waar de lijm zit, zal het bladmetaal straks hechten. De lijmkwast na gebruik uitspoelen en schoonmaken met water en zeep.
Werkwijze
  • Ondergrond schoon en vetvrij maken.
  • De Goldsize in een dunne laag met een kwast aanbrengen.
  • Je handen en de schaar schoon en droog te maken. Dat voorkomt dat het bladmetaal aan je handen blijft plakken.
  • Het bladmetaal knip je een beetje op maat in goed te hanteren stukken; net iets groter dan je nodig hebt. Als je een rand wil vergulden of verzilveren, knip je net zoveel stroken uit als je nodig denkt te hebben.
  • Na ongeveer 10 minuten voorzichtig testen met een knokkel van je hand of de laag droog is. De kleur van de Goldsize is dan ook veranderd, het glanst niet meer. Dan is het tijd om te plakken. Als je gaat plakken terwijl de lijmlaag nog min of meer vloeibaar is, is de kans groot dat je door het aandrukken van het metaal, de lijm verplaatst. De Goldsize lijmt nog steeds, nadat het al een uur droog is. Je hebt dus alle tijd!
  • De stukken bladmetaal op je werk leggen / vlijen. Het metaal rustig aandrukken met je hand en een schone zachte doek. In dit stadium niet wrijven.
  • Als alle lijm echt droog is, na ca. 1 uur, kan je voorzichtig het teveel aan bladmetaal weghalen met een zachte kwast en doekje. Niet te hard gaan wrijven, anders maak je je eigen werk rafelig. Je ziet nu ook waar het metaal goed is gehecht.
  • Waar nodig, kan je een extra laag bladmetaal aanbrengen.
  • Bladmetaal altijd vernissen of waxen, anders gaat het op den duur oxideren.
Ondergrondkleuren voor bladmetaal
Goud: De traditionele ondergrondkleur voor echt bladgoud is donkerrood; dit geeft de dunne velletjes echt goud maar ook imitatie goud, meer warmte en diepte. De kleuren krijtverf Burgundy of Primer Red zijn vaak het mooiste, zeker als je voor een vintage effect of Old Look wat scheurtjes maakt in het metaal. Koper: De kleur Florence doet het goed als ondergrond voor koper: De groene kleur van de ondergrond suggereert een wat verouderd effect. Voor een zilver-imitatie geeft een donkere ondergrond meer body aan de zilverkleur. Wij gebruiken bij voorkeur Napoleonic Blue, Aubusson Blue of Graphite hiervoor. U kunt deze beschrijving ook als PDF downloaden.

Info