Bladmetaal los op vloei 25 vel

Prijs in punten: 28 punten
Spaarpunten: 1 punt
3 artikel(en)
V001
Bladmetaal los op vloei

€ 13,95

Boekje van 25 vellen bladmetaal, elk 140 x 140 mm, los op vloei. Bladmetalen zijn imitatie edelmetalen, voor subtiele of juist uitgesproken decoratieve metaal-effecten.
Bladmetaal goudbrons Bladmetaal zilverkleur Bladmetaal koper Bladmetaal goudkleur
+

Bladmetaal in de kleuren goud, goudbrons, zilver en koper voor decoratieve toepassingen. Het vergulden, verzilveren of verkoperen van een voorwerp of een deel daarvan geeft een effect van echt metaal, wat je met verf niet kan bereiken. Bladmetaal is echt metaal in hele dunne velletjes. De boekjes bevatten elk 25 vellen van 14 bij 14 cm. Bladmetaal los op vloei kan je overal op gebruiken. Ook opgebogen oppervlaktes of bij reliëfs.

Gold size

Voor het aanbrengen heb je een speciale lijm nodig waar het metaal perfect aan hecht, bijvoorbeeld de Gold Size van Annie Sloan of Bladmetaallijm Polyvine van Polyvine. Deze lijm trekt niet door het metaal heen, waardoor het z'n glans behoudt. De losse velletjes metaal kan je eenvoudig op maat knippen.

Het is niet alles goud wat er blinkt. Vergulden, verzilveren en verkoperen met bladmetaal

Bladmetaal

Hele dunne velletjes echt metaal in de kleuren goud, zilver en koper. Bladmetaal zit in boekjes van 20 of 25 velletjes, zowel te verkrijgen als losse velletje metaal, als op een transferpapiertje. Het geeft een echt metalig uiterlijk, niet te vergelijke met verf. De losse velletjes metaal kan je met de hand oppakken; het scheurt uiteraard wel snel. Het bladmetaal op een transfer ‘Vast op Vloei’ is wat gemakkelijker te hanteren. Voor oppervlaktes met reliëf, houtsnijwerk, of gebogen oppervlaktes is het bladmetaal 'los op vloei' aan te raden.

Goldsize, lijm voor bladmetaal

Bladmetaal wordt geplakt met een speciale lijm op waterbasis : Met Gold size van Annie Sloan hecht het metaal goed, en trekt niet door het metaal heen, zodat de glans behouden blijft. Bij het werken ermee kan je je het beste voorstellen dat het verf is: waar de lijm zit, zal het bladmetaal straks hechten. De lijmkwast na gebruik uitspoelen en schoonmaken met water en zeep.

Werkwijze voor bladmetaal
 • Ondergrond schoon en vetvrij maken.
 • De Goldsize in een dunne laag met een kwast aanbrengen.
 • Je handen en de schaar schoon en droog te maken. Dat voorkomt dat het bladmetaal aan je handen blijft plakken.
 • Het bladmetaal knip je een beetje op maat in goed te hanteren stukken; net iets groter dan je nodig hebt. Als je een rand wil vergulden of verzilveren, knip je net zoveel stroken uit als je nodig denkt te hebben.
 • Na ongeveer 10 minuten voorzichtig testen met een knokkel van je hand of de laag droog is. De kleur van de Goldsize is dan ook veranderd, het glanst niet meer. Dan is het tijd om te plakken. Als je gaat plakken terwijl de lijmlaag nog min of meer vloeibaar is, is de kans groot dat je door het aandrukken van het metaal, de lijm verplaatst. De Goldsize lijmt nog steeds, nadat het al een uur droog is. Je hebt dus alle tijd!
 • De stukken bladmetaal op je werk leggen / vlijen. Het metaal rustig aandrukken met je hand en een schone zachte doek. In dit stadium niet wrijven.
 • Als alle lijm echt droog is, na ca. 1 uur, kan je voorzichtig het teveel aan bladmetaal weghalen met een zachte kwast en doekje. Niet te hard gaan wrijven, anders maak je je eigen werk rafelig. Je ziet nu ook waar het metaal goed is gehecht.
 • Waar nodig, kan je een extra laag bladmetaal aanbrengen.
 • Bladmetaal altijd vernissen of waxen, anders gaat het op den duur oxideren.
Ondergrondkleuren voor bladmetaal
 • Goud: De traditionele ondergrondkleur voor echt bladgoud is donkerrood; dit geeft de dunne velletjes echt goud maar ook imitatie goud meer warmte en diepte. De kleuren krijtverf Burgundy of Primer Red vaak het mooiste, zeker als je voor een vintage effect of Old Look wat scheurtjes maakt in het metaal.
 • Koper: De kleur Florence doet het goed als ondergrond voor koper: De groene kleur van de ondergrond suggereert een wat verouderd effect.
 • Voor een zilver-imitatie geeft een donkere ondergrond meer body aan de zilverkleur. Wij gebruiken bij voorkeur Napoleon Blue, Aubusson Blue of Graphite hiervoor.
De ranDark-Wax-op-Antibes-detailden op de kaBladkoper-geoxideerd-tot-bronsndelaar zijn met bladmetaal beplakt. Om de goudkleur goed te laten uitkomen, heb ik die randen eerst met Primer Red geschilderd; dat maakt de goudkleur warmer. Meestal is het niet de bedoeling dat het bladmetaal gaat oxideren, maar nu heb ik het expres gedaan. Omdat het bladmetaal echt koper is, oxideert het ook echt als koper met een wat vlokkerig effect.

Info