Craquelé-set, Annie Sloan

€ 32,95
6 artikel(en)
+
De craquelé-set van Annie Sloan is een mooie set om authentieke barstjes te maken in een vernislaag. Een natuurlijk ogend verouderingseffect om iets een brocante, vintage of Old Look te geven. Het is echt fun om op je kast of wat dan ook een hier en daar een craquelé te maken zodat het er oud maar nog steeds mooi uitziet. Een craquele maken is niet moeilijk, het vergt wel iets geduld. De craquelé-set bestaat uit 2 onderdelen die helemaal op elkaar afgestemd zijn: Het medium, stap 1, en de vernis, stap 2.

Gebruik craquelé-set

Je brengt de lagen na elkaar aan; in de tweede laag, de craquelé-vernis, ontstaan de barstjes. Om dee mooi zichtbaar te maken, wrijf je het geheel, als het goed droog is, eerst in met soft wax Clear, en daarna met Soft wax Dark. Hoe je er verder mee werkt staat in de gebruiksinformatie.

Craquelé in een vernislaag Voor een craquelé in een vernislaag gebruik je een craquelé-medium en een craquelé-vernis. De producten zijn op elkaar afgestemd voor het beste resultaat. De Annie Sloan set bestaat uit 2 potjes: Step 1, het craquelé -medium en Step 2, de craquelé-vernis.

Werkwijze

De onderlaag van Chalkpaint laat je goed drogen.

Met een spalter of andere (platte) kwast zet je de eerst het craquelé-medium (Step 1 van de set van Annie Sloan) erop. Deze laat je drogen; je kan het droogproces versnellen met een föhn. Houdt de föhn op een afstand van ongeveer 20 cm van je werkstuk, zodat het wel droogt maar niet warm wordt. Eventueel kan je er twee dunnere lagen op zetten.

Is je werkstuk droog en koel (!), dan zet je met een kwast de craquelé-vernis (Step 2 van de set van Annie Sloan) erop. Deze craquelé-vernis lijkt dik, maar strijkt goed uit. Een iets dikkere laag geeft grotere barstjes, maar niet echt dik opbrengen. De barstvorming begint vrijwel direct, dus niet te lang in deze laag blijven werken! Anders strijk je de beginnende barstjes weer dicht. Na een paar minuten gaan de barstjes zich vormen; en let op: bekijk je werk in strijklicht, dan zie je het vanzelf gebeuren.

De barstjes kun je naderhand, als het geheel droog is, (laat het bij voorkeur een nacht doorharden) inwrijven met boenwas om de craquelures mooi zichtbaar te maken. Wel voorzichtig, zodat je de subtiele barstjes niet kapot of dicht wrijft. Als je Dark Wax gebruikt, moet je echt eerst je werkstuk inwrijven met de Clear Wax, anders krijg je de donkere was niet mooi verdeeld, en moet je soms behoorlijk poetsen met de Clear Wax om het teveel aan Dark Wax weg te krijgen. Dit komt natuurlijk de wat kwetsbare craquelures niet ten goede. Als je de barstjes zichtbaar maakt met (krijt)verf, is het belangrijk om die verf te verdunnen, en vrijwel direct uit te vegen. Anders blijft die kleur op je gehele werkstuk zichtbaar. De methode met was is gemakkelijker.

Het is verstandig om de wat kwetsbare craquelé-laag te beschermen met één of meer laagjes vernis, als je voor het inwrijven van de barstjes Chalkpaint hebt gebruikt. Als je boenwas hebt gebruikt, heb je in feite al een beschermlaag opgebracht. Maar het is beter als je je uiteindelijke resultaat alsnog van een toplaag Clear Wax voorziet.

En als laatste: eerst even een proefstukje maken! Dan ben je wat zekerder van je zaak op het ‘echte’ werkstuk. Veel plezier en succes er mee!