WAX & VERNIS

Wax & vernis: Bescherming.

Van natuurlijke bijenwas via schilderbare vernis-was, langs watergedragen vernis, naar Polyurethaan versterkte vernis tot aan epoxy verf. Ze hebben alle zo hun mogelijkheden.
Wax of was is bijenwas en trekt ook in de verf (Chalk Paint) en maakt de kleur van krijtverf net iets voller en intensiever. Je gebruikt Wax om bijvoorbeeld meubels te beschermen tegen vlekken en beschadigen. Wax is vaak al na een paar uur droog, maar hardt in twee weken ongeveer langzaam verder uit.
Met Dark, White of Black wax geef je je meubel gemakkelijk een bijzondere look. Voor de finishing touch is er Gilding wax in koper,goud of zilver. Breng de was aan met een waxkwast/waxbrush en wrijf het wat later uit met een (katoenen) poets-/boendoek
 
Verniswas is schilderbare wax, en is een watervermengbare emulsie van vernis en was. Deze is dunner dan pure wax en laat zich gemakkelijk uitstrijken. Het is een beetje de beitsversie van de wax. Het is veel minder warmtegevoelig dan pure bijenwas, maar geeft ook een dunnere en egalere laag.Vernissen doe je het beste met een liefst brede zachte verniskwast. Rollen kan natuurlijk ook, werk wel per plank of vlak, het droogt supersnel.
 
Vernis is weer een stap harder en gebruik je om je meubels te beschermen als die relatief intensief worden gebruikt of regelmatig nat moeten worden afgenomen. Voor een matte uitstraling gebruik je de heel matte vernis van Polyvine op waterbasis. Krijtverf veranders nauwelijks van kleur door matte vernis en wordt intensiever van kleur bij glansvernis. Glansvernis is het sterkst omdat daar geen matteringspoeder in zit.
 
Vloervernis (of lacquer) is nog weer sterker, omdat daar een relatief grote en wat duurdere hoeveelheid Polyurethaan door zit. De watergedragen versie is geschikt voor vloeren, trappen en bijvoorbeeld keukenkastjes die veel worden gebruikt. Voor een matte uitstraling gebruik je als laatste laag de heel matte lacquer of vloervernis.
 
Parketlak en Epoxy Als iets echt industriëel slijtvast moet zijn of door heel veel mensen wordt gebruikt is erparketlak op oplosmiddelbasis/alkydbasis of epoxy twee componenten materiaal beschikbaar. De milieubelasting daarvan is echter veel zwaarder. Wax en verniswas zijn het milieuvriendelijkst.

-50%
VCA (Vegetable Cleaning Agent)
€ 4,95
€ 9,95
-63%
Verniswas Wit Polyvine Mat
€ 6,95
€ 18,90
-74%
Verniswas Grijs Polyvine
€ 6,95
€ 26,90
-63%
Verniswas Taupe Polyvine
€ 6,95
€ 18,90
-63%
Verniswas Notelaar Polyvine
€ 6,95
€ 18,90
-40%
Verniswas Zwart Polyvine
€ 11,95
€ 19,95