Annie Sloan krijtverf Versailles is een interessante lichte groentint die met andere zachte kleuren zoals Louis Blue, Henrietta, Cream of Old White een rustige maar toch enigszins chique sfeer kan creëren. Naast bijvoorbeeld Provence, Duck Egg Blue en French Linen wordt Versailles juist weer een interessante moderne kleur.
Bij elk blik, groot of klein, krijtverf krijgt u altijd een roerhoutje mee.
Chalk Paint, Annie Sloan krijtverf Versailles
- Schuren bijna altijd overbodig; Je kan gelijk met het leuke werk, het schilderen, beginnen!
- Geen grondverf nodig.
- Hecht op vrijwel elke ondergrond, ook op meubels die in de was zijn gezet.
- Toepasbaar op muren, vloeren, meubels, glas, keramiek en zelfs metaal.
- Chalkpaint is milieuvriendelijk, op waterbasis en vrijwel reukloos
- De kleuren zijn onderling heel mooi te combineren.
- Door te mengen krijg je een eindeloze kleur-variatie
- Gemakkelijk door te schuren of te patineren voor een vintage-look
- Met verdunde Chalkpaint maak je eenvoudig een colorwash
- Met 3 lagen Chalkpaint maak je een schoolbord in elke kleur
- De leukste verf die wij kennen: Je kan eigenlijk geen fouten maken: Over de wax kan je weer schilderen, te veel weggeschuurd: gewoon een nieuw laagje verf erop!
Het palet van de kleurenkaart geeft al aan dat de kleuren onderling goed combineren. Door de kleuren te mengen wordt het scala aan kleuren nog groter.
Decoratieve effecten zoals verouderen of patineren, doorschuren of een whitewash of colorwash (waarbij de nerven van het hout iets zichtbaar blijven) zijn met de Annie Sloan krijtverf gemakkelijk te bereiken.
Beschermen tegen slijtage en vlekken
Annie Sloan krijtverf is een ademende, wat poreuze verf. Meubels worden daarom vaak voorzien van een laag wax, boenwas of (matte) vernis, zodat het meubel waterafstotend wordt en beter bestand tegen slijten. Muren van de woon- of slaapkamer laten wij ongemoeid vanwege die mooie matte uitstraling.
Tuinmeubels die met krijtverf zijn geschilderd, worden niet gewaxed of gevernist.
Droogtijd: gemiddeld 1/2 - 2 uur Rendement: gemiddeld 13 m2 per liter, genoeg voor een redelijk grote kast. (Omdat je het oppervlak altijd enigszins inschat, ga ik voor meubels in de praktijk vaak uit van 10 m2 per liter.)
Verdunnen: water. Voor het gebruik de verf goed omroeren. De krijtverf is vaak aan de dikke kant, en strijkt dan niet makkelijk uit. Beetje bij beetje water toevoegen en weer omroeren totdat de verf wat minder stug is.
Schoonmaken van kwasten en penselen: met water uitspoelen, daarna met een zachte zeep de laatste verfresten er uit wassen. Dit kan zelfs met kwasten die al wat zijn ingedroogd.
Bewaren: Gesloten blikken verf blijven jaren goed. Geopende blikken extra dicht maken met een breed plakband o.i.d.: Anders droogt de verf alsnog uit. Ingedikte verf kun je overigens met water weer vloeibaar maken.
Schuren: Een meubel kaal schuren is praktisch nooit nodig. Losse verf- of vernisresten, vuil en schilfers, die op je werkstuk zitten, moet je er wel afhalen met bijvoorbeeld een afkrabber of klein plamuurmes, en het is aan te raden om meubels en muren schoon te maken en te ontvetten voor een optimaal resultaat.
Schoonmaken: Schoonmaken kun je bijvoorbeeld doen met ammonia, of met st. Marc. Daarna moet je alles goed laten drogen. Helemaal perfect schoon en vetvrij hoeft het trouwens niet altijd te zijn: als je verf hier en daar niet goed ‘pakt’, helpt dat op een ongedwongen manier met het verkrijgen van een speels, levendig of verouderd effect.
Schilderen: Voor het schilderen gebruik je het beste een platte soepele kwast voor een gladder oppervlak; een spalter bijvoorbeeld. Met de dikkere ovale kwast van Annie bereik je een meer nonchalant, levendig effect. In alle gevallen geldt: Gebruik de lengte van de haren, en niet alleen de top van de kwast. De breedte of dikte van je kwast die je wil gebruiken, stem je het beste af op het formaat van je werkstuk. Hoe groter je oppervlak, hoe breder je kwast. Dat werkt prettiger. Voor muren kan je ook een roller gebruiken, liefste eentje met hele korte haartjes zoals fluweel. Het meest authentieke resultaat krijg je als je de natte verf, na het opbrengen met de roller, even snel met een brede platte kwast nastrijkt. Met vacht- en sponsrollers krijg je vaak een soort van ‘sinaasappelhuid’, kleine putjes en bobbeltjes.
Beschermen: Beschermen en slijtvast maken hoeft niet altijd, maar is vaak wel praktisch voor meubels die worden gebruikt, of de keukenmuren. Andere muren, zoals in de woon- of slaapkamer, werk ik echt niet af. Daar wil ik die mooie matte uitstraling hebben, en het wordt daar niet echt vuil. Boenwas, de Softwax Clear, wordt het meeste gebruikt voor meubels, vanwege de mooie, zachte, authentiek uitstraling. Voor bijvoorbeeld tafelbladen en stoelzittingen, die intensief worden gebruikt, kan je beter een transparante vernis opbrengen. Dat is net iets slijtvaster dan de boenwas (wax). De uitstraling van de extra matte vernis is minstens zo mat als een boenwas-uiterlijk, hoewel iets koeler.