WAX & VERNIS

Wax & vernis

Wax, ook wel boenwas genoemd, gebruik je om je meubels te beschermen tegen vlekken en beschadigen. Wax maakt ook de kleur van de krijtverf voller en intensiever. Na het waxen voelt het meubel ook prettiger aan.
Met Dark, White of Black wax kan je je meubel patineren, een andere (bijvoorbeeld oude) look  geven.
Voordat je gaat patineren, is het verstandig om eerst een laag heldere boenwas op het meubel of de muur aan te brengen. Zo zorg je voor een beschermlaag, waardoor de donkere was niet helemaal in de krijtverf trekt. Aanbrengen kan met een doek of een kwast. De door Annie Sloan ontwikkelde waxbrush, een echte boenwaskwast,is fijn om een egale, dunne laag boenwas aan te brengen óf om plaatselijk wat donkere boenwas aan te brengen.

 

 

Vernis is een transparante laag op waterbasis die makkelijk aan te brengen is over de krijtverf. De vernis is afwasbaar, sneldrogend en geschikt voor binnen en buiten. Voor een sprankelende glitterlaag op bijvoorbeeld meubels, ornamenten, muren, plafond en lijsten gebruik je een glittervernis. De vernis kan, naast krijtverf, worden aangebracht op muurverf, acrylverf, papier, stof en andere poreuze oppervlakken.

Voor vloeren, trappen maar vaak ook voor keukenkastjes zijn de vloervernissen het meest geschikt vanwrge de hogere slijtvastheid. Om de matte uitstraling van de krijtverf te behouden gebruik je als laatste laag de heel matte Natuurvloervernis.